Marzec 2019: Kalendarz marketingowca w branży HoReCa

Za moment zaczynamy nowy miesiąc. Więc tak jak obiecaliśmy, tym razem dawka marcowych inspiracji do promocji z okazji nietypowych dni w kalendarzu pojawia się u nas z małym wyprzedzeniem.

01.03.2019 (piątek) – Dzień pierogów

Marzec zaczynamy mocno po Polsku. Nie ma chyba innego dania w naszej kuchni, które za granicą utożsamiane jest z Polską tak bardzo jak pierogi – wykorzystaj to w swojej restauracji! Szczególnie gdy prowadzisz hotel i masz gości z zagranicy. Tego dnia postaw na pierogi. Przygotuj do tego odpowiedni storytelling. Fajną opcją na ten dzień będą też animacje/warsztaty dla dzieci właśnie z Przygotowywania pierogów! Pochwal się tym co jest fajne i unikalne w Polskiej kuchni. Masz przecież ogromny wybór – pokaż to wszystko z kanałach social media. Stwórz dedykowane menu ma ten dzień.

05.03.2019 (wtorek) – Dzień naleśnika / Dzień Gofra / Śledzik

Ten dzień może być spełnieniem marzeń właścicieli lokali serwujących śniadania. Naleśniki już od dawna obecne są na śniadaniowych stołach ale gofry jeszcze nie. Wykorzystaj to! Pokaż jak szerokie jest spektrum możliwości ich zastosowania. Gofry do śniadania w połączeniu z prostymi, ale smacznymi dodatkami będą świetnym kadrem dla Twojego fotografa kulinarnego. Gdy 95% obiektów Na rynku będzie pisała w social media, że “dziś jest śledzik”, Ty postaw na coś innego.
08.03.2019 (piątek) – Dzień kobiet
Wieczór kobiet? Spotkanie z Sommelierem? Wypad z przyjaciółką na kawę? Czy może być na te wszystkie okazje lepszy dzień niż przypadający w tym roku w piątek dzień kobiet? Wypromuj już dziś swoje wydarzenie, zaproś na niego wszystkie swoje klientki wręczając im wcześniej przygotowane specjalnie na ten dzień zaproszenie. No i pamiętaj i małych upominkach dla Pań. Zadbaj o przyjemny nastrój, miłą atmosferę i fajną oprawę muzyczną.

15.03.2019 (piątek) – Dzień piekarzy i cukierników

Torty, ciasta, eklery, czekoladki, praliny, faworki, katarzynki, ciastka, bezy… Nasz świat byłby smutnym miejscem, gdy na ziemi nie było cukierników. Tego dnia w Twojej kawiarni nie może zabraknąć słodkich dodatków od lokalnych cukierników.

Fotografia Kulinarna

Jeśli prowadzisz hotelową restaurację zadbaj aby rano przy śniadaniu zaprezentować lokalne rodzaje chleba, a na pod obiadek wyserwować specjały lokalnych cukierników. W każdym regionie Polski, jest coś co uznawane za lokalny specjał. Dla przykładu w Koszalinie mamy “Koszalińską krówkę”. Cukierek, który od lat produkowany był w fabryce cukierków “Bogusławka” i znają go wszyscy koszalinianie. Kojarzy się z tym miastem większości mieszkańców. I choć “Bogusławka” od wielu lat jest już zamknięta, to właśnie wraca na salony dzięki Koszalińskiej manufakturze cukierków “Cuksik”. Jak sądzicie co dostali by do rachunku goście – tego dnia w mojej restauracji ? Pamiętajcie tylko aby zrobić do tego odpowiedni entourage oraz buzz online.

Zapisz się do bezpłatnego biuletynu branżowego i bądź na bieżąco!
Powiadomienia o nowych artykułach, wydarzeniach z kalendarza i nowościach otrzymasz bezpłatnie nie częściej niż raz w tygodniu.
Twój email jest u nasz bezpieczny i w każdej chwili możesz samodzielnie rezygnować z subskrypcji.

20.03.2019 (środa) – Dzień bez mięsa / Pierwszy dzień wiosny

Dzień, na który czekał każdy z nas! Pierwszy dzień wiosny! To trzeba godnie uczcić! A jak może to zrobić lepiej niż Wprowadzając do lokalu wiosenną edycję menu sezonowego ? No przecież inaczej nie wypada! Pokaż swoją kuchnię od zaplecza, pokaż jak Chef testuje dania i pracuje nad nowym menu! LudziE kochaną Widzieć, że to co robisz jest prawdziwe i autentyczne. Wykorzystaj to i aktywuj przez to swoich klientów!

22.03.2019 (piątek) – Dzień wody

Kto z Was był w USA ten zapewne wie, że tam wodę dostajesz w standardzie do każdego posiłku – może czas Aby i u nas zacząć taki fajny zwyczaj. Na początku to będzie także Twoim wyróżnikiem. Możesz także rozważyć dołączenie do programu http://pijewodezkranu.org Jeśli ważasz, że Twoi goście mogą mieć uprzedzenia do takie rozwiązań – zamontuj w lokalu dodatkowy filtr. Finalnie wszyscy będą zadowoleni a Ty wykreujesz swój wizerunek jako firma odpowiedzialna społecznie.

31.03.2019 (niedziela) – Dzień budyniu

Osoby urodzone w latach 70 i 80 mają całkiem niezły sentyment do budyniu – wykorzystaj to! Ale uważaj – to nieco jak z krupnikiem. Działa tu zasada “albo go kochasz albo nienawidzisz” – tak samo tak samo jak z budyniem. Pamiętaj, że śmietankowy czy waniliowy budyń w połączeniu z sokiem malinowym to wspaniały obiekt do fotografii kulinarnej – wykorzystaj to w swojej promocji kanału social media – facebook, instagram czy instagram stories.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *